Hoe kies je een fotograaf?

Hoe kies je een fotograaf

Zorg dat je een klik met de fotograaf hebt 
Als je mij op social media volgt kun je bijna iedere dag wel iets voorbij zien komen, ik deel vaak mijn hoofd wel online en vertel ik over wat ik doe. Dit zorgt ervoor dat jullie niet alleen mijn foto’s zien, maar ook mij leren kennen als persoon. Spreekt dit je aan of past dit totaal niet bij je? Dat is best belangrijk voor een goede samenwerking. Een klik kan er voor zorgen dat jij je tijdens de fotoshoot goed op je gemak voelt waardoor je sneller zult stralen.
 
Check de website
Heb jij al op de website gekeken? Daarop kun je meerdere voorbeelden van mijn werk zien. Let vooral op de poses, sfeer en bewerking in mijn foto. Dit typeert mij als fotograaf en dit is dus ook wat jij kunt verwachten van mij tijdens een fotoshoot.
 
Via via
Vaak krijg je van je buurvrouw, moeder, vriendin of collega wel te horen wie zij aanraden als fotograaf. Mond tot mond reclame is het beste wat je als fotograaf kunt hebben. Als mensen positief over je praten brengen ze hun positiviteit en enthousiasme over op een ander.
 
Recensies 
Zoek de recensies over een fotograaf op. Hierin kun je zien wat anderen vonden van de fotoshoot en kun je zien wat zij ervaarden.
 
Vind je het nog steeds heel lastig? Bel me gerust. Ik wil met alle liefde tijd voor je nemen om je vragen te beantwoorden.
Probeer te onderzoeken wat bij jullie past. Er zijn verschillende soorten trouwfotografie. 
 

Traditionele trouwfotografie houdt in dat de fotograaf zoveel mogelijk instructies zal geven om voor jullie de perfecte trouwfoto’s te maken. Hier komen de klassieke geposeerde trouwfoto’s uit. Hierbij wordt vaak ook veel tijd uitgetrokken voor een fotoshoot op een mooie/speciale locatie.

Journalistieke trouwfotografen leggen alle momenten vast zoals zij zijn. Ze zullen zich op de dag zelf op de achtergrond houden en de foto’s die zij maken zijn absoluut niet geposeerd. Een trouwfotograaf die journalistiek te werk gaat zal nooit jullie dag onderbreken omdat het moment er nog niet goed genoeg op staat.

Editorial trouwfotografen hebben veel oog voor details. Denk hierbij aan veel foto’s van bloemen en de locatie. Je vindt bij hen in de portfolio’s dan ook veel foto’s van stillevens en portretten en minder van het hele verhaal van de trouwdag.

Wat je bij mij zoal zal terug zien zijn foto’s van details, emotie en spontane momenten. Ik probeer niet te regisseren in jullie dag. (Behalve bij de trouwfoto’s zelf, dan stuur ik jullie aan door middel van kleine opdrachten. Hierdoor ben je niet bezig met het feit dat je gefotografeerd wordt maar meer met elkaar. Ik zie de sprankeling in jullie ogen dan terug, jullie liefde voor elkaar! Dat maakt een foto waardevol in mijn ogen, anders is het maar een geknipt plaatje.)

Als je een aantal fotografen hebt gevonden die je interessant vindt, is de volgende stap om ze te benaderen voor een (vrijblijvende) offerte, zodat je weet wat de fotograaf biedt voor welk budget. Antwoorden die je in ieder geval op de offerte terug wilt vinden zijn: 

  • Hoe lang komt de fotograaf fotograferen, de hele dag of alleen bij de belangrijkste momenten van de dag?.
  • Hoe zit het met reiskosten en -tijd?
  • Hoeveel foto’s krijg je uiteindelijk?
  • Hoe lang moet je op je foto’s wachten?
  • Hoe worden de foto’s aangeleverd? 
  • Is er sprake van een aanbetaling, zo ja hoeveel bedraagt deze?

Spreek van tevoren met elkaar af hoeveel jullie budget voor de trouwfotograaf is. Mijn advies: ga niet meteen voor de goedkoopste fotograaf! Tegenwoordig zijn er veel amateurfotografen die hun diensten voor een klein prijsje aanbieden. Dit gaat natuurlijk niet zonder risico’s, je kunt je trouwfoto’s namelijk niet zomaar even overdoen. Neem dus de tijd om een trouwfotograaf te vinden die bij jullie past! 

Daarna:

  • Plan een kennismakingsgesprek
  • Doe een pre wedding shoot 
  • Maak je draaiboek en vergeet deze niet te sturen naar je fotograaf
  • Bespreek wat je qua fotoalbum wilt

Succes! En mocht je nog andere vragen hebben mag je die uiteraard altijd stellen