Maatschappij van weldadigheid

Project Maatschappij van Weldadigheid

Ik heb de afgelopen tijd af en toe wat gedeeld over een project welke ik doen ging maar kon er niet te veel over vertellen, dat komt omdat er grote plannen waren. En die heb ik nu uitgewerkt! Ik heb samen met een aantal acteurs de sfeer geproefd van de Maatschappij van Weldadigheid. 


Mijn idee ontstond doordat ik opgegroeid ben in Wilhelminaoord, dus al heel erg bekend ben met de geschiedenis van de omgeving. Het leek mij al zo lang heel tof om hier iets mee te gaan doen. Ik begon met na denken en kwam uit op dit idee. Wonder boven wonder is er nog geen een fotograaf in de regio die dit idee al eerder had bedacht. Super tof natuurlijk! 


Nadat ik contact had gezocht met het bestuur van de maatschappij kwam het idee al vrij snel van de grond. Het bestuur had grote plannen bedacht nadat ik mijn verhaal gedaan had. Daar werd ik nog enthousiaster van & dat was het bestuur ook zeker. 


Eenmaal een datum geprikt te hebben wanneer alle acteurs konden, begon ik met het voorbereiden van de shoot. Ik ging brainstormen over welke shots ik sowieso gedaan wilde hebben en ik dacht goed na over op welke manier ik de mensen uit eindelijk het beste een beeld kan geven over het leven in de maatschappij en hoe dat er toen aan toe ging. Zoals ik al vaker zeg, foto’s hebben geen uitleg nodig. Je kan namelijk zelf een beeld vormen over het verhaal naar aanleiding van een foto. Toch wilde ik over dit toffe project nog een blog schrijven. Ik ben zo enthousiast en trots en dat wil ik met iedereen delen!


We gingen terug naar 1818, het jaar waarin Generaal Johannes van den Bosch de kolonie Frederiksoord heeft opgericht om arme gezinnen uit grote steden een eigen bestaan op te laten bouwen. Er kwamen naar de kolonie arbeiders die zelf alles moesten gaan opbouwen, ze kregen enkel wat vee en materialen. De kinderen gingen naar school en moesten thuis ook helpen met werken.


Ik sprak met de acteurs af bij de kolonie woning, deze ziet er nog net zo uit als in de tijd van toen. Ik besprak met de acteurs mijn ideeën door en ook zij mochten hun ideeën inbrengen. Hier sta ik natuurlijk altijd voor open. We begonnen aan de shoot door als eerste buiten foto’s te maken. Er was namelijk regen voorspeld en ik wilde daarom direct beginnen. De kinderen die ook model stonden deden super goed mee en namen zelfs helemaal hun rol aan. Zonder enige aansturing gingen de kinderen lekker spelen en deden ze mee in het rollenspel. Heel tof om te zien. De ouders van de kinderen, die er ook bij waren genoten hier ontzettend van, net als ik. Het is zo leuk om te zien hoe de kinderen hun fantasie laten gaan. Ze deden het fantastisch. Doordat de acteurs echt in een bedachte scene zaten hoefde ik weinig aan te sturen en kon ik op een natuurlijke manier foto’s maken. Het verliep heel soepel waardoor de foto’s ook zeker niet ‘gemaakt’ zijn.


Ik hoop met mijn foto’s de mensen een beeld te laten krijgen over de maatschappij van weldadigheid. Door de foto’s kun je in een tijdreis terug naar de 19e eeuw. Ik hoop dat jullie van het zien van de foto’s net zo kunnen genieten als ik dat doe. Wil je meer weten over mijn project of over de maatschappij van weldadigheid? Stuur mij gerust een bericht.

Ik hoop met deze foto serie een verhaal aan jullie te kunnen vertellen


Voor meer informatie over deze geschiedenis verwijs ik jullie door naar Museum De Proefkolonie in Frederiksoord of het Nationaal Gevangenismuseum in veenhuizen. In deze musea is meer informatie te vinden over de geschiedenis van de koloniën! Super interessant voor iedereen die uit deze omgeving komt, maar ook zeker voor mensen die dat niet doen. Echt een aanrader! 
www.weldadigoord.nl 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *